Dit is zonder twijfel het grootste misverstand rond ESG beleggen: het zou je minder rendement opleveren. Wij geloven dat het tegendeel waar is. Bij ESG beleggingen proberen wij op langere termijn, over een bepaalde beleggingshorizon heen te kijken. Als je erover nadenkt, is het logisch dat het op lange termijn net meer rendeert. Denk aan oliebedrijven. Die brengen op korte termijn meer op, wat te verklaren is door de huidige situatie. Maar op lange termijn zou hun waardering kunnen zakken, omdat we in een versneld tempo aan een energietransitie bezig zijn. De voorraden die zij op hun balans hebben staan, zouden na verloop van tijd waardeloos kunnen worden. Het zijn de bedrijven die goed anticiperen op wat er op ons afkomt die opportuniteiten zullen grijpen. Daar zit het potentieel.
Net zoals bij de laatste industriële golf of meer recent de digitaliseringsgolf zijn het de bedrijven die vroeg op de kar springen die vaak het meeste potentieel hebben. Als bank is het onze taak om dat potentieel te proberen vinden. Er wordt hiervoor gekeken naar bedrijven die actief zijn op toekomstgerichte duurzaamheidsthema’s. Denk bijvoorbeeld aan gezond leven, water, afval en recycleren, veiligheid en energie-efficiëntie Die laatste is door de recente ontwikkelingen trouwens nog belangrijker geworden. Onder andere Duitsland streeft ernaar om reeds klimaatneutraal te worden tegen 2035 in plaats van het vorige streefdoel 2050. De meerderheid van de bedrijven die actief gericht zijn op duurzaamheidsthema’s zitten in het peloton. Ze zijn zeker nog niet de beste van de klas, maar hebben wel de ambitie om de transitie mee te dragen. Daar zit economisch een enorm potentieel en daar verwachten we de grootste versnelling.
Bij duurzaam beleggen of impact beleggen staan we veel meer stil bij wat een belegging teweegbrengt. Een duurzame belegging is een belegging die actief bijdraagt aan het bereiken van een milieu- en/of een sociale doelstelling en geen nadelige gevolgen heeft voor milieu en maatschappij. Ook moet de onderneming waarin belegd wordt verantwoord bestuur hoog in het vaandel houden. Dit type beleggingen gaat dus nog een stapje verder dan ESG beleggingen en geeft impact voorrang op het rendement.
Het bewustzijn over ESG beleggen en duurzaam beleggen groeit. We zien zelfs een forse versnelling, vooral onder invloed van de jonge generaties. Als je als ouder je kind naar Brussel ziet trekken om te betogen voor het klimaat, dan ga je nadenken over de toekomst. Maar dat groeiende bewustzijn doet ook het aantal vragen stijgen. Het is dan ook geen makkelijk onderwerp. Neem nu kernenergie: investeer je daarin of niet? Er bestaat daar geen eenduidig antwoord op. De belangrijkste boodschap is: zoek de juiste sparringpartner om erover te praten, om je te begeleiden.