Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Bruno Van Steenberghe en Rudy Vermeersch

De beleggingsportefeuille van ondernemer Bruno Van Steenberghe

“Als je twee miljoen euro had om te investeren, wat zou je ermee doen?” Onze vermogensbeheerder stelden deze vraag aan twee duurzame ondernemers. In welke bedrijven zou je investeren? Hoe herken je een duurzaam bedrijf? Rudy Vermeersch, Hoofd Investeringen bij ABN AMRO Private Banking, werpt vandaag een blik op de ideale duurzame beleggingsportefeuille van Bruno Van Steenberghe. Bruno is oprichter en gedelegeerd bestuurder van Kalani-home, een duurzaam bedrijf dat biologisch, Fairtrade en kwaliteitsvol linnengoed aanbiedt.
 

Volgens Bruno Van Steenberghe zijn het de bedrijven die nu al investeren in duurzaamheid die op lange termijn zullen blijven bestaan en winstgevend zullen zijn. “In de praktijk betekent het dat ze de drie ESG-criteria – milieu, maatschappij en goed bestuur – oprecht en integraal moeten toepassen, en dus niet één prioritair behandelen. Naar mijn mening zijn ze alle drie even belangrijk.” 

Anderzijds is Bruno van mening dat het beter is om in een breed spectrum van sectoren te beleggen, met uitzondering van fossiele brandstoffen en soortgelijke zaken. Dat doet Bruno om geen al te grote risico’s te nemen, maar ook omdat hij het van essentieel belang vindt dat ondernemingen bewust kiezen voor duurzaamheid, ongeacht hun activiteit. Hij wil dan ook ondernemingen ondersteunen met die missie.

Een gepersonaliseerde strategie

Rudy Vermeersch kon na een overleg met Bruno Van Steenberghe zijn beleggingsportefeuille opstellen. “De eerste stap is heel goed luisteren naar de klant”, zegt Rudy, “zodat we hem een gepersonaliseerde beleggingsstrategie kunnen aanbieden. Bruno’s profiel schommelt tussen ‘conservatief’ en ‘dynamisch’. Zijn beleggingshorizon is eerder middellang, hij heeft de tijd niet om de financiële markten in detail te volgen en hij hecht veel belang aan transparantie.
Bruno Van Steenberghe en Rudy Vermeersch

Het juiste beleggingsadvies

Wat zou Rudy’s beleggingsadvies zijn op basis van deze informatie? “Ik heb hem ons duurzaam discretionair mandaat voorgesteld, met een gematigd offensief risicoprofiel. Dat mandaat heeft een looptijd van 7 á 10 jaar. Ondanks de strenge selectie, is de portefeuille wel goed gediversifieerd. De selectie gebeurt op basis van de ESG-factoren alsook specifieke thema’s zoals de waterzuivering van de onderneming, de efficiëntie van managementprocessen, milieu- en klimaatacties, afval- en recyclingbeheer en de inspanningen om veiligheid en een gezonde levensstijl te bevorderen.

Prestaties en transparantie

Met het mandaat kan Bruno prestaties op middellange termijn verwachten die vergelijkbaar zijn met andere oplossingen. Zijn kapitaal kan dus groeien. Los van het financiële aspect, dat uiteraard belangrijk is voor elke belegger, is ABN AMRO onlangs begonnen met het verstrekken van niet-financiële verslaggeving. “Zo’n verslaggeving is belangrijk voor beleggers zoals Bruno, voor wie transparantie essentieel is. Het rapport geeft gedetailleerd beeld van verschillende duurzaamheidselementen, zoals het niveau van het ESG-risico, de bijdrage van de portefeuille aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en de koolstofvoetafdruk, om er maar een paar te noemen.” 

Een laatste advies? Net zoals een onderneming tijd nodig heeft om te groeien, is het verstandig om een middellange- tot langetermijnvisie te hanteren bij beleggingen. “Op koers blijven is de boodschap, ook al ervaar je ups en downs,” bevestigt Rudy, “In elk geval komen we minstens twee keer per jaar - of zelfs meer als ze dat wensen - samen met onze klanten om hun portefeuille te bespreken. Daarnaast zijn we zijn uiteraard altijd beschikbaar voor vragen of advies.”

Wilt u zelf een duurzame portefeuille opbouwen?

Vraag dan een vrijblijvende duurzaamheidsscan van uw portefeuille, of maak een afspraak met een van onze Private Bankers.

Hoe screent ABN AMRO Private Banking duurzame bedrijven?

  1. Negatieve filter (uitsluitingen)

    een aantal sectoren sluiten we automatisch uit. Denk aan het klassieke lijstje van tabak, gokken, bont, of bedrijven die testen op dieren.. Aan dat lijstje voegen we echter nog een sector toe: die van de fossiele brandstoffen. Ook bedrijven die meer dan 5% van hun omzet halen uit een van die sectoren schrappen we.
  2. ESG-score

    we filteren bedrijven op basis van de drie ESG-waarden (environmental, social & governance). Wij investeren enkel in de top of the class.
  3. Zes thema’s (overtuigingen)

    we onderscheiden zes thema’s die belangrijk zijn voor een duurzame wereld. Die thema’s zijn: 

    • efficiëntie (hoe houdt het bedrijf haar bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk), 
    • milieu & klimaat (zoals bedrijven die onderzoek doen om klimaatverandering tegen te gaan), 
    • afval & recycling, 
    • water (hoe beheert het bedrijf haar waterverbruik), 
    • veiligheid thuis & in gemeenschap en 
    • gezond leven (hoe stimuleert het bedrijf een gezonde levensstijl).

Meer lezen

ESG beleggen: van trend naar norm

ESG beleggen is populairder dan ooit. Sterker nog: de vraag is niet óf het klassiek beleggen helemaal zal overvleugelen, wel wannéér. “Eigenlijk is er geen enkel argument om niet voor ESG beleggen te kiezen”, klinkt het bij Hans Timmerman van ABN AMRO Private Banking.

Vier (on)waarheden over ESG- en duurzaam beleggen

De vraag naar ESG beleggingen (beleggingen met respect voor Environmental, Social en Governance factoren) en duurzame beleggingen stijgt: steeds meer beleggers willen naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement. Maar er heersen ook nog veel vragen. Want hoe zit dat nu juist met het rendement? Is er wel financieel potentieel? We bespreken in dit artikel een aantal belangrijke (on)waarheden die de ronde gaan.

Interview Bruno Van Steenberghe: “De bedrijven die investeren in duurzaamheid zijn de bedrijven van de toekomst”

Hoe kijkt een duurzame ondernemer naar beleggingen? Bruno Van Steenberghe is oprichter van Kalani-home en uitgeroepen tot Sustainability Professional van 2022. Zijn visie: investeren in bedrijven die verantwoordelijk handelen.

De beleggingsportefeuille van ondernemer Pieter Loose

Wilt u weten hoe Pieter Loose kijkt naar duurzame beleggingen? Lees dan hier hoe hij samen met ABN AMRO de ideale portefeuille samenstelt.