Maar er is een drempel. Want hoe zit het met het rendement bij ESG beleggingen? “Dat het minder zou opbrengen is en blijft de grootste misvatting”, zegt Joachim Aelvoet. “Terwijl alles er net op wijst dat het op langere termijn net méér rendeert. Oliebedrijven, die wij uitsluiten, halen op dit moment een paar procentjes meer. Dat is normaal, gezien de situatie. Maar alles wijst erop dat hun economische waardering op de langere termijn net achteruit gaat.”
Dat is niet zo onlogisch: fossiele brandstoffen staan onder druk. Europa duwt het gaspedaal richting niet-fossiele brandstoffen stevig in. Met de Green Deal wil het tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Landen als Duitsland gaan nog een stap verder en willen die neutraliteit al tegen 2035 bereiken. “De voorraden die oliebedrijven nu hebben, zijn met andere woorden waardeloos binnen afzienbare tijd”, gaat Joachim Aelvoet verder. Ook in andere delen van de wereld zit de energietransitie in een versnelling.
Maar duurzaamheid is meer dan het ecologische aspect. Hans Timmerman vat het samen: “Voor ESG beleggen zijn er drie pijlers: ‘Environment, Social en Governance’. De combinatie daarvan drukken we uit in een ESG-score. Die geeft de invloed van elk bedrijf op het milieu weer, maar ook hoe het gesteld is met sociale verantwoordelijkheid en behoorlijk bestuur. Zo wordt onder andere gekeken naar de CO2-uitstoot, de verschillen in lonen, aangeboden opleidingen voor het personeel, het veiligheidsbeleid en de verduurzaming van het wagenpark.”
Bedrijven die goed scoren op die elementen, zijn mogelijks interessant voor uw beleggingsportefeuille. U kunt het vergelijken met de vierde industriële golf of recenter de digitalisering. Ook daar lag een enorm potentieel voor zij die er vroeg in stapten. Bedrijven die de boot misten, gingen ten onder.
Maar hoe weet u nu als belegger dat u effectief ESG investeringen doet? Vliegt niet alles in één grote pot? “Absoluut niet”, zegt Hans Timmerman. ABN AMRO werkt samen met het in duurzaamheid gespecialiseerde ratingbureau Sustainalytics. “Zij bepalen voor ons de ESG-score en rangschikking van ongeveer 13.000 ondernemingen. Al onze klanten belegd in advies of vermogensbeheer ontvangen op kwartaalbasis een uitgebreid verslag, met daarin onder andere de ESG-score van de beleggingsportefeuille, de CO2-voetafdruk van de ondernemingen en de bijdrage aan de SDG (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN).”
Daarnaast is er ook een duidelijk beleid van bedrijven die niet in aanmerking komen. Bedrijven in de tabaksindustrie, wapenhandel, of die verantwoordelijkheid dragen voor ernstige milieuschade, mensenrechtenschendingen of kinderarbeid, die vliegen er meteen uit. En ook fossiele brandstoffen worden geweerd.
Wat overblijft zijn bedrijven die goed scoren en innovatieve bedrijven die bijdragen aan één of meer toekomstgerichte duurzaamheidsthema’s. Dat zijn enerzijds echte voorlopers qua duurzaamheid, maar de meerderheid zijn bedrijven die in het peloton zitten. “Ze zijn zeker nog niet de beste van de klas, maar hebben wel de ambitie om de transitie mee te dragen. Daar verwachten we de grootste versnelling”, aldus Joachim Aelvoet. Lees: er zit een groot economisch potentieel. En Hans Timmerman ziet nog een voordeel: “Bovendien hebben onze cliënten een gerust geweten”, besluit hij.