De term klinkt ingewikkeld, maar de betekenis zit al verborgen in de naam. Private Equity betekent aandelenbezit in bedrijven die niet worden verhandeld op de beurs.
Het is een strategie die gezien dient te worden als aanvulling op een gediversifieerd portefeuille, aangezien het potentieel hoger rendement gepaard gaat met een hoog risico en een lage liquiditeit. Deze illiquiditeit is één van de belangrijkste waargenomen risico’s bij het overwegen van Private Equity als een activaklasse om in te beleggen, wegens het feit dat deze beleggingen moeilijk verkoopbaar zijn vooraleer de beleggingshorizon volledig is verstreken.
Deze langetermijninvestering (meer dan 10 jaar) kan men als onderneming kiezen om diverse redenen, bijvoorbeeld:
Door als belegger te kiezen om te investeren via Private Equity wordt er een periode deelgenomen in bedrijven om een concreet groeiplan te realiseren en deze ondernemingen naar een volgende levensfase te brengen. Wanneer dit groeiplan voltooid is, wordt de Private Equity investering verkocht en realiseert de belegger zijn rendement.
Elke onderneming doorloopt verschillende levensfasen en bij elk van deze fasen hoort een eigen Private Equity strategie. Het spectrum varieert van risicovolle startups tot relatief defensieve investeringen in volwassen ondernemingen.
Bij het kiezen van een strategie en bijgevolg ook bij het kiezen van een onderneming om in te investeren, is het van essentieel belang voldoende informatie te verzamelen over de onderneming.
Vanwege de significant hogere instapniveaus bij Private Equity ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen is investeren in Private Equity niet mogelijk als directe investering voor de meeste particuliere beleggers. Als oplossing hiervoor biedt ABN AMRO Private Banking fondsen aan die het geïnvesteerde kapitaal op hun beurt spreiden over een mandje van zo’n 10 tot 20 veelbelovende bedrijven. Hierdoor wordt het risico gekoppeld aan een individuele onderneming beperkt.
Een andere variant is investeren in fondsen van Private Equity fondsen. In dit geval wordt het geïnvesteerd kapitaal verdeeld over verschillende Private Equity fondsen, zodat de geldmiddelen van de belegger een grotere reikwijdte van bedrijven bereiken via de onderliggende aandelen in de fondsen. Dit betekent een hogere mate van diversificatie en extra risicospreiding. Om de volledige potentie van Private Equity voor portefeuille diversificatie te realiseren, is het raadzaam om geleidelijk een Private Equity portefeuille op te bouwen die gespreid is over verschillende Private Equity fondsen, strategieën en regio’s.
Private Equity fondsen hebben enkele typische eigenschappen. De belegger gaat een verbintenis tot inschrijving (ook ‘commitment’ genoemd) aan met een fonds. Hiermee wordt ingestemd om gedurende de volledige investeringsperiode gevolg te geven aan de kapitaalopvragingen (ook ‘capital calls’ genoemd) van de beheersmaatschappij. Het totaal geïnvesteerd bedrag wordt dus geleidelijk opgevraagd tijdens de investeringsfase.
Men spreekt over uitkeringen wanneer het kapitaal wordt teruggestort aan de beleggers via bijvoorbeeld dividendbetalingen of als gevolg van herkapitalisatie. Deze uitkeringen worden dus niet opnieuw belegd, maar uitgekeerd aan de investeerder. Aan het einde van de investeringsfase ontvangt de belegger hierdoor alleen uitkeringen totdat het laatste bedrijf verkocht is.
Met de dienst Private Equity Advies van ABN AMRO Private Banking kunt u als ervaren belegger samen met een beleggingsadviseur een gespreide portefeuille opbouwen van internationale, gerenommeerde private equity-fondsen.
Private Equity Advies is voor de belegger met een vrij belegbaar vermogen vanaf € 5.000.000,-.
U bent een ervaren belegger en begrijpt de karakteristieken van een private equity-belegging. U bent bereid voor dit deel van uw vermogen een hoger risico te dragen en u heeft een lange beleggingshorizon. U kunt omgaan met de onzekere timing van kapitaalstortingen (capital calls) en uitkeringen van private equity-fondsen. Voordat u in Private Equity Advies kunt instappen, dient u een aanvullende kennistest met succes af te leggen.
Voor een recent overzicht van onze standaard kosten en belastingen kunt u onze tarieven raadplegen.
Is uw onderneming klaar voor een volgende stap? Of denkt u eraan te stoppen? Misschien is één van uw kinderen klaar om in het familiebedrijf te stappen? Wanneer u overweegt uw bedrijf gedeeltelijk of volledig over te dragen komt er veel op uw pad.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang het volledige dossier in uw mailbox.