Hedge funds zijn beleggingsfondsen. Maar anders dan bij ‘gewone’ beleggingsfondsen, gebruiken hedge funds meer strategieën om rendement te halen. Gewone beleggingsfondsen beleggen volgens een vergelijkende index, de benchmark. Het doel van de fondsbeheerder is hier om een rendement te halen dat beter is dan dat van de benchmark. Hij kan dus alleen rendement halen in een stijgende markt. Dit wordt ook wel het innemen van een long-positie genoemd. Gewone beleggingsfondsen worden daarom ook wel long-only-fondsen genoemd.
Hedge funds hebben een ruimer beleggingsbeleid dat de fondsbeheerder meer vrijheid geeft om rendement proberen te halen. De nadruk ligt namelijk op het behalen van een absoluut positief rendement en niet zozeer op het beter presteren dan een index. Hij kan bijvoorbeeld ook short gaan Bij short gaan verkoopt een belegger een beleggingsproduct dat hij of zij op dat moment niet bezit. Of hij kan gebruik maken van derivaten (afgeleide producten zoals opties, futures, swaps en forwards) ter bescherming van het kapitaal. Hedge funds maken ook veelal gebruik van een hefboomeffect (zie hieronder) waardoor het fonds leningen kan aangaan om beleggingen te financieren die het interessant vindt. Kortom, hedge funds zorgen voor een grotere spreiding van uw beleggingsportefeuille en kunnen hierdoor meestal voor een positief effect zorgen op de risico-rendementsverhouding.
Hedge funds vallen onder de categorie complexe beleggingsproducten. Het is dus belangrijk dat u zich goed informeert, vooraleer u in een hedge fund investeert.
Er zijn een aantal zaken die bij hedge funds hetzelfde zijn als bij ‘gewone’ beleggingsfondsen, zoals het hebben van een EBI en een prospectus. Ook kunnen ze open-ended of closed-ended zijn.
De prijs van een hedge fund is gevoeliger voor bewegingen van de markt dan de prijs van een gewoon beleggingsfonds. Die gevoeligheid wordt uitgedrukt in de bèta. De bèta van een hedge fund geeft aan hoe de prijs van dat hedge fund beweegt vergeleken met een benchmark. Waarbij de bèta van de benchmark 1 is. Is de bèta van het hedge fund hoger dan 1, dan doet het hedge fund het extra goed in stijgende markten. Maar andersom geldt natuurlijk ook: het doet het extra slecht in dalende markten. Hoe hoger de bèta van het hedge fund is, hoe gevoeliger het hedge fund is voor bewegingen van de markt.
Veel hedge funds hebben het doel om absoluut rendement (absolute return) te halen, hoe de marktomstandigheden ook zijn. De meeste long-only-fondsen richten zich juist op relatief rendement (relative return), zij willen de benchmark verslaan. Een absolute-return-fonds wil grote verliezen beperken. Het maakt hiervoor gebruik van derivaten waarmee hij een bepaalde bescherming geeft aan de onderliggende beleggingen. De fondsbeheerder accepteert dat hij hierdoor niet vol kan profiteren van een stijgende markt.
Hedge funds hebben de mogelijkheid om short te gaan (short-selling). Gewone beleggingsfondsen hebben die mogelijkheid niet, zij beleggen alleen long-only. Door short te gaan, kan een hedge fund ook in dalende markten rendement halen.
Hoe werkt short-selling? Verwacht de fondsbeheerder van een hedge fund geen goede prestaties van een bepaald aandeel, dan kan hij besluiten in dat aandeel short te gaan. Hij leent dan voor een bepaalde periode aandelen en verkoopt deze meteen weer. Hij verkoopt dus aandelen die hij niet werkelijk bezit (short). Daalt in de short-periode de prijs van het aandeel, dan kan de fondsbeheerder de aandelen voor een lagere prijs kopen dan waartegen hij ze eerder heeft verkocht. Hij betaalt op die manier de geleende aandelen terug én maakt winst op de aandelen. Maar komt zijn verwachting niet uit en stijgt de prijs van het aandeel, dan maakt hij verlies. Hij moet dan de aandelen tegen een hogere prijs kopen dan waartegen hij ze eerder heeft verkocht. De fondsbeheerder hoeft short-posities niet werkelijk in te nemen, hij kan deze ook met derivaten (opties en futures) nabootsen.
De mogelijkheid om verschillende strategieën te gebruiken, maakt dat de kosten van een hedge fund vaak hoger zijn dan de kosten van een gewoon beleggingsfonds. De beheerkosten zijn meestal een vast percentage van het beheerd vermogen van het hedge fund. Daarnaast kan de fondsbeheerder van een hedge fund een resultaatafhankelijke vergoeding berekenen. Het doel van deze resultaatafhankelijke vergoeding is dat de beheerder samen met de beleggers deelt in het succes. Hij zal extra zijn best doen om een zo hoog mogelijk rendement te halen. In ruil voor die inspanning levert de belegger een stukje van het rendement in. Resultaatafhankelijke vergoedingen van hedge funds liggen meestal tussen 5% en 20% van het positieve rendement op jaarbasis.
Hedge funds bieden een aantal voordelen, vergeleken met gewone beleggingsfondsen:
Naast de algemene risico’s van beleggen, brengt beleggen in hedge funds de volgende risico’s met zich mee:
Hedge funds kunnen gebruikmaken van hefboomproducten (opties en futures) en van short-selling. Ze kunnen ook geld bijlenen om een investering in een bepaalde positie te vergroten (‘leverage’). Door dit zogenoemd ‘hefboomeffect’ kan ingespeeld worden op kleine prijsverschillen tussen beleggingsproducten. De risico’s die individuele hedge funds nemen, kunnen daardoor groter zijn dan de risico’s van gewone beleggingsfondsen.\
Hedge funds kennen vaak een minder goede liquiditeit; ze zijn niet altijd dagelijks verhandelbaar. En de fondsbeheerder kan het hedge fund in bepaalde situaties zelfs sluiten. U kunt uw belegging in het hedge fund dan niet verkopen.
De kosten van hedge funds zijn niet altijd duidelijk door het gebruik van een resultaatafhankelijke vergoeding, vaak met verschillende voorwaarden. De beheerkosten zijn daarnaast vaak hoger dan de beheerkosten van gewone beleggingsfondsen.
De beleggingen van hedge funds kunnen ingewikkeld en niet-transparant zijn, omdat de portefeuille niet is gebaseerd op een benchmark. Voor u als particuliere belegger is het moeilijk te bepalen waarin hedge funds beleggen.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Zorg dus dat u zoveel mogelijk weet van een hedge fund voordat u er in belegt.
Uw vermogensbeheerder begeleidt u bij elke keuze die u maakt.
U wilt graag zelfstandig bepalen waarin u belegt.