Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Tomorrow

Leading through transition

Tussen vandaag en morgen ligt een wereld van verschil. Een wereld in transitie. Die transitie zit barstensvol kansen. Om samen positieve impact te creëren. Om samen het beeld voor een betere toekomst te schetsen. Zo begint morgen. Met impactvolle investeringskeuzes, vandaag. 

> onze 7 takeaways en video samenvattingen van de sprekers

 
Na een geslaagde – impactvolle – eerste editie, organiseert ABN AMRO Private Banking België dit jaar trots het vervolg: Tomorrow - Leading Through Transition. Want als pionier in impact investeringen en als grootste Private Bank in duurzaam beleggen zijn wij uw partner met een blik op de toekomst in een wereld in verandering.
Net als de vorige editie ging Tomorrow door in het prachtige Gare Maritime te Brussel. Een omgeving die vanwege de gekozen bouwmaterialen en gedeelde duurzame filosofie helemaal aansluit bij het evenement. Net als vorig jaar mochten wij doorheen de dag verschillende interessante sprekers verwelkomen om hun expertise en visie met onze gasten te delen. ‘s Avonds was er een keynote van Jo Caudron, een panelgesprek en een heerlijk walking diner verzorgd door sterrenchefs Seppe Nobels, Arabelle Meirlaen en Julien Burlat.
Waarom wil ABN AMRO het voortouw nemen in deze transitie? Hoe nemen we onze klanten daarin mee? Wat is nodig om de transitie te ondersteunen en te versnellen? Welke prioriteiten kiezen we en welke klemtonen leggen we daarbij? Een snelle recap van de tweede editie van TOMORROW, in 7 stellingen.

7 takeaways van TOMORROW - Leading Through Transition

Is klimaatverandering niet een van de zovele maatschappelijke uitdagingen in het rijtje? Wel, nee. Het is het grootste probleem. Ooit. En vooral: hoe langer we talmen, hoe groter de onomkeerbare schade. 

Klimaatverandering maakt bovendien al die andere uitdagingen een pak zwaarder. Hoe warmer, hoe meer voedselschaarste, natuurrampen, sociale ongelijkheid, conflicten en financiële instabiliteit. Het is een kettingreactie. En die stop je best bij de eerste schakel. 

Kortom: de beste weg doorheen de turbulentie is een transitie naar een CO2-arme wereld.

Als bank helpen we mensen, organisaties en regio’s groeien. Met die groei komt CO2-uitstoot. Daarom hebben we letterlijk en figuurlijk ons aandeel in de opwarming van de aarde.

Het werkt ook omgekeerd. Als we niet vooruitdenken, dan spoelt de impact van de klimaatverandering reeds opgebouwde welvaart weg. Welvaart die in jouw portfolio zit. Welvaart waar kredieten en verzekeringen tegenover staan. Welvaart voor de toekomst.

Als cruciaal radertje in het systeem zijn we het dus aan al onze stakeholders verplicht om verantwoordelijkheid te nemen. Maatschappelijke, maar evengoed financiële.

ABN AMRO sloot zich aan bij de Net Zero Banking Alliance. Een bewust en impactvol engagement: het verbindt ons namelijk om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te zijn.

We kunnen natuurlijk onze kantoren beter isoleren. Of onze collega’s een fietsabonnement geven. Maar de beste kansen op vooruitgang zitten bij de portfolio’s en ondernemersactiviteiten van onze klanten. En dus hebben we een plan gemaakt om hen sterker door de transitie te loodsen.

Gaan we voor koolstofpolitie spelen? Nee hoor. Wij kiezen voor vertrouwen en commitment, niet voor controle. We staan onze klanten en investeerders bij met expertise, zodat zij toekomstgericht en rendabel projecten en portefeuilles kunnen decarboniseren.

We nemen initiatieven om jouw engagement te verdienen. Door ons partnerschap met het Vlerick Business School Centre for Sustainability, bijvoorbeeld. Of door transparant inzichten en resultaten te delen via ons Duurzaam Dashboard voor onze investeringsportfolios.

Op Tomorrow en in alle verhalen die we brengen merk je opnieuw: België telt bijzonder veel ondernemerstalent. Zij hebben vernieuwende ideeën om positieve impact te maken. Maar niet altijd het start- of groeikapitaal. Daar zijn wij voor.

ABN AMRO slaat de brug tussen investeerder en ondernemer. Om wind in de zeilen te brengen van innovatie die de transitie versnelt. Om rendement voor nu en later te creëren, voor jou én voor toekomstige generaties. Want die hebben geen stem in het debat.

Je hebt al lang begrepen dat het geen kwestie van idealisme is. Wel van wetenschappelijke, economische en financiële feiten op een rijtje zetten en rationele keuzes maken. Daarvoor zitten we in de juiste sector. Als investeerder ga je af op betrouwbare informatie om toekomstig rendement in te schatten. En als ondernemer wil je een zakenmodel dat de tand des tijds doorstaat.

Met impact investing draag je rechtstreeks bij aan groenere jobs en duurzame welvaart, door volop de kaart van groene groei te trekken. Zonder een omwegje langs pleidooien voor meer overheidsregulering. Want regels schieten soms hun doel voorbij. En dan verzwakken ze de inherent vernieuwende, innoverende kracht van ons economisch systeem.

Zeiden we al dat het om feiten en redelijke keuzes ging? Welnu: niks doen aan de opwarming van de aarde kost elk land op termijn zo’n 18% van haar BBP. Daarbovenop krijgen we het toekomstbeeld van verval en sociale chaos.

Als we daarentegen nu alles op alles zetten, dan kost de transitie ons 1,5% van het BBP. De helft van wat de pandemie ons kostte. En dan krijgen we een ander toekomstbeeld: een waarin welvaart en welzijn toegankelijk kan blijven voor iedereen.

Voor ABN AMRO is bankieren veel méér dan rentmeesterschap. We willen onze klanten helpen groeien. We willen dat volgende generaties het nog beter hebben. Het beste wat we daarom vandaag kunnen doen, is morgen voorbereiden.

Keynote speaker: Jo Caudron | transformatiestrateeg

Keynote speaker: Jo Caudron | transformatiestrateeg 

Jo Caudron richtte een digital agency op nog voordat concept bestond. Visionair? Nee, dat is het juiste woord niet. Caudron beseft als geen ander dat verandering de enige constante is, de ware ‘brandstof’ die de wereld doet draaien. Hoe beter je als onderneming die dynamiek van disruptie kan doorgronden en omarmen, hoe beter je de toekomst aankan - en wie weet zelfs een beetje voor blijft. 

Caudron is een begenadigd en bijgevolg internationaal veelgevraagd spreker. Op een meeslepende manier trekt hij zijn publiek mee de toekomst in. Wat op het eerste zicht angstaanjagend lijkt, blijkt bij nader inzien fascinerend en beloftevol. Met brio schetst hij de impact van technologische en sociale ontwikkelingen op hoe we leven, werken en ondernemen - en wijst hij je op kansen die je zelf nog niet ziet. 

Wie zo wegwijs is in de toekomst, kan niet anders dan een prima gids zijn op weg daarheen. Caudron beschrijft in zijn recentste boek De Wereld Is Rond hoe we deze periode van transitie kunnen benutten om te belanden bij een groenere, meer sociale en betere planeet. De geknipte persoon om als keynote speaker het podium van Tomorrow te beklimmen.

Sandra Phlippen - hoofdeconoom ABN AMRO

Sandra Phlippen - hoofdeconoom ABN AMRO

Een bekende stem in Nederland, deze hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Niet alleen door haar opgemerkte passage in het tv - programma Zomergasten - waar ze een pleidooi hield voor actie om de klimaatopwarming tegen te gaan - maar ook als economieredacteur bij de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (2016 - 2018). 

Phlippen is ook columnist en publiceert regelmatig opiniestukken. Ze gebruikt haar pen en stem vaak om een pleidooi te houden voor (klimaat)bewust economisch denken en handelen.

Romain Troublé - Fondation Tara Océan

Romain Troublé - Fondation Tara Océan

De algemeen directeur van de Fondation Tara Océan kan mooie adelbrieven voorleggen: als moleculair bioloog - afgestudeerd aan de Sorbonne - én gediplomeerd bedrijfsmanager (HEC) heeft Romain het profiel dat we bij Tomorrow graag zien komen. Aan die mix tussen wetenschap en ondernemerschap voegt hij nog een uniek ingrediënt toe. Als begenadigd zeiler vertegenwoordigde Romain Frankrijk tweemaal op de America’s Cup in de regata. 

De oceaan is dan ook zijn tweede thuis. Met de stichting leidt hij mariene expedities naar o.a. de noordpool. De bedoeling is om de vervuiling door microplastics aan de kaak te stellen en het wijken van koraalriffen van naderbij te onderzoeken. Hoe de poolkappen en oceanen verder evolueren, is cruciaal voor de toekomst van onze planeet. 

De Fondation Tara Océan is daarom de allereerste in Frankrijk die is erkend als opkomend voor het ‘algemene belang’. Ze werd in 2016 opgericht door modeontwerpster Agnès Troublé (agnes b.), Romains grootmoeder. De stichting zet in op partnerschappen tussen burgers, overheid en private sector ter bescherming van de oceanen. ABN AMRO is alvast van de partij.

Lees meer in 'Een duik in het onbekende met Tara Ocean Foundation'

Camille Mommer - Natura Mater

Camille Mommer - Natura Mater

In de Gare Maritime, waar Tomorrow plaatsvindt, zal deze spreker zich als een vis in het water voelen. Brusselaar Camille Mommer richtte namelijk Natura Mater op, een adviesbureau dat architecten en aannemers advies verleent over duurzame bouwmaterialen. Kennis en expertise met potentieel heel wat impact, want de bouwsector kan op zijn eentje een enorm verschil maken door haar ecologische voetafdruk drastisch naar omlaag te halen. 

Mommer is bio-ingenieur (VUB, Murcia) en werkte voorheen o.a. bij Agoria en Lifetech.brussels. Als wetenschapper houdt ze van innoveren. Als ondernemer houdt ze van netwerken bouwen en communiceren over de impact van duurzaamheid. Ideaal dus, zo’n forum voor de Tomorrow-community.

Lucas De Man - Biobased Creations

Lucas De Man - Biobased Creations

Lucas De Man studeerde Germaanse Talen in Leuven en maakte daarna opmars als acteur en regisseur in het Nederlandse theaterwezen. In 2019 was hij gastcurator van Theater aan Zee (TaZ) in Oostende. Als kunstenaar wil hij mensen meenemen naar een wereld vol nieuwe mogelijkheden. 

Met zijn stichting Nieuwe Helden broedde Lucas het idee van Biobased Creations uit: experimentele installaties die de publieke ruimte innemen, belangrijke vragen voor de toekomst van de planeet opwerpen en samen met de burger het universum van antwoorden verkennen. Biobased Creations is ook een platform dat ontwerpers, onderzoekers, beleidsmakers en ondernemers verenigt in The Embassy of Circular & Biobased Building

Een vloer van grassen? Wanden van paddenstoelen? Voor Lucas is niets ondenkbaar, of liever: is het ondenkbare misschien wel de sleutel tot de toekomst. De geknipte spreker dus om een biobased boompje op te zetten over de weg daarheen.

Michael Corten - BEE

Michael Corten - BEE 

Het ondernemersverhaal van wetenschappers Michael Corten en Vicky Buysse liep niet altijd over rozen. Jaren geleden liep hun eerste project voor een biomassacentrale op de klippen als gevolg van een woelige politieke zee. Maar opgeven staat niet in hun woordenboek. Met een beperkte scope, niet-recycleerbaar hout aangevoerd over water en de meest vooruitstrevende filters konden ze in mei 2022 wel degelijk de Bio Energy Base in Gent boven de doopvont houden - goed voor evenveel groene energie als 174 windturbines. 

Daar stopt het niet. Zo’n centrale produceert ook veel stoom en warmte. En daarvan gaat niks verloren. De Bio Energy Base weet zich in de North Sea Port immers omringd door heel wat bedrijven die maar al te graag overschakelen op hernieuwbare energie én die voor hun toepassingen directe warmte nodig hebben. Volgens Michael brengt deze filosofie van de korte keten een hernieuwbare, betaalbare en Belgische toekomst voor onze energievoorziening héél dichtbij. Letterlijk en figuurlijk dan.

Khadija Nadi - DeltaQ

Khadija Nadi - DeltaQ

Bye bye, topjob bij een multinational. Welkom, onzekere wereld van de start-ups. Maar Khadija Nadi heeft met DeltaQ wel een bijzonder tech scale-up op de wereld gezet. Een purpose driven bedrijf dat software ontwikkelt zodat je CO2 kan reduceren en energie besparen in gebouwen. Ofte: prop(erty) tech(nology). 

Slimme thermostaten, bijvoorbeeld, luisteren in jouw plaats naar het weerpraatje ‘s morgens en gaan na wat dan het meest optimale schaduw-, ventilatie- of verwarmingsplan voor die dag is. Zo pak je de ecologische voetafdruk van je kantoor of huis aan. Nadi’s bedrijf gebruikt o.a. machine learning. Maar de drijfveer om positieve impact voor het milieu te creëren is 100% menselijk. 

Nadi bezit een unieke overtuigingskracht: met glasheldere en staalharde argumenten over kostenefficiëntie lijft ze steeds meer bedrijven in voor haar missie.

Joachim Aelvoet - Country Executive ABN AMRO België

Joachim Aelvoet - Country Executive ABN AMRO België

Joachim Aelvoet begon in 2004 als trainee bij Fortis en werkte in Equity Funds Derivative Sales. Na een periode bij FSMA als Financieel Analist stapte hij in 2012 over naar ABN AMRO Private Banking België als Senior Product Specialist. Sinds 2017 is hij Country Director Products & Solutions Belgium. Zijn aanstelling tot Country Executive luidt een nieuw hoofdstuk in van zijn rijke carrière. 

De filosofie van Joachim Aelvoet is duidelijk: wie de toekomst van een bedrijf wil veiligstellen, moet werken vanuit een duurzame visie. 

Duurzaamheid is een van de kernwaarden van ABN AMRO Private Banking. ABN AMRO heeft een duidelijk en ambitieus doel: bankieren voor beter, voor toekomstige generaties. Als bank hebben we een enorme impact op economie en samenleving; door de juiste keuzes te maken, willen we een positieve en blijvende bijdrage leveren. Onze missie is het uitgangspunt voor alles wat we doen. Nu, later en overmorgen.

Keynote speaker: Jo Caudron | transformatiestrateeg 

Jo Caudron richtte een digital agency op nog voordat concept bestond. Visionair? Nee, dat is het juiste woord niet. Caudron beseft als geen ander dat verandering de enige constante is, de ware ‘brandstof’ die de wereld doet draaien. Hoe beter je als onderneming die dynamiek van disruptie kan doorgronden en omarmen, hoe beter je de toekomst aankan - en wie weet zelfs een beetje voor blijft. 

Caudron is een begenadigd en bijgevolg internationaal veelgevraagd spreker. Op een meeslepende manier trekt hij zijn publiek mee de toekomst in. Wat op het eerste zicht angstaanjagend lijkt, blijkt bij nader inzien fascinerend en beloftevol. Met brio schetst hij de impact van technologische en sociale ontwikkelingen op hoe we leven, werken en ondernemen - en wijst hij je op kansen die je zelf nog niet ziet. 

Wie zo wegwijs is in de toekomst, kan niet anders dan een prima gids zijn op weg daarheen. Caudron beschrijft in zijn recentste boek De Wereld Is Rond hoe we deze periode van transitie kunnen benutten om te belanden bij een groenere, meer sociale en betere planeet. De geknipte persoon om als keynote speaker het podium van Tomorrow te beklimmen.

Sandra Phlippen - hoofdeconoom ABN AMRO

Een bekende stem in Nederland, deze hoofdeconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Niet alleen door haar opgemerkte passage in het tv - programma Zomergasten - waar ze een pleidooi hield voor actie om de klimaatopwarming tegen te gaan - maar ook als economieredacteur bij de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (2016 - 2018). 

Phlippen is ook columnist en publiceert regelmatig opiniestukken. Ze gebruikt haar pen en stem vaak om een pleidooi te houden voor (klimaat)bewust economisch denken en handelen.

Romain Troublé - Fondation Tara Océan

De algemeen directeur van de Fondation Tara Océan kan mooie adelbrieven voorleggen: als moleculair bioloog - afgestudeerd aan de Sorbonne - én gediplomeerd bedrijfsmanager (HEC) heeft Romain het profiel dat we bij Tomorrow graag zien komen. Aan die mix tussen wetenschap en ondernemerschap voegt hij nog een uniek ingrediënt toe. Als begenadigd zeiler vertegenwoordigde Romain Frankrijk tweemaal op de America’s Cup in de regata. 

De oceaan is dan ook zijn tweede thuis. Met de stichting leidt hij mariene expedities naar o.a. de noordpool. De bedoeling is om de vervuiling door microplastics aan de kaak te stellen en het wijken van koraalriffen van naderbij te onderzoeken. Hoe de poolkappen en oceanen verder evolueren, is cruciaal voor de toekomst van onze planeet. 

De Fondation Tara Océan is daarom de allereerste in Frankrijk die is erkend als opkomend voor het ‘algemene belang’. Ze werd in 2016 opgericht door modeontwerpster Agnès Troublé (agnes b.), Romains grootmoeder. De stichting zet in op partnerschappen tussen burgers, overheid en private sector ter bescherming van de oceanen. ABN AMRO is alvast van de partij.

Lees meer in 'Een duik in het onbekende met Tara Ocean Foundation'

Camille Mommer - Natura Mater

In de Gare Maritime, waar Tomorrow plaatsvindt, zal deze spreker zich als een vis in het water voelen. Brusselaar Camille Mommer richtte namelijk Natura Mater op, een adviesbureau dat architecten en aannemers advies verleent over duurzame bouwmaterialen. Kennis en expertise met potentieel heel wat impact, want de bouwsector kan op zijn eentje een enorm verschil maken door haar ecologische voetafdruk drastisch naar omlaag te halen. 

Mommer is bio-ingenieur (VUB, Murcia) en werkte voorheen o.a. bij Agoria en Lifetech.brussels. Als wetenschapper houdt ze van innoveren. Als ondernemer houdt ze van netwerken bouwen en communiceren over de impact van duurzaamheid. Ideaal dus, zo’n forum voor de Tomorrow-community.

Lucas De Man - Biobased Creations

Lucas De Man studeerde Germaanse Talen in Leuven en maakte daarna opmars als acteur en regisseur in het Nederlandse theaterwezen. In 2019 was hij gastcurator van Theater aan Zee (TaZ) in Oostende. Als kunstenaar wil hij mensen meenemen naar een wereld vol nieuwe mogelijkheden. 

Met zijn stichting Nieuwe Helden broedde Lucas het idee van Biobased Creations uit: experimentele installaties die de publieke ruimte innemen, belangrijke vragen voor de toekomst van de planeet opwerpen en samen met de burger het universum van antwoorden verkennen. Biobased Creations is ook een platform dat ontwerpers, onderzoekers, beleidsmakers en ondernemers verenigt in The Embassy of Circular & Biobased Building

Een vloer van grassen? Wanden van paddenstoelen? Voor Lucas is niets ondenkbaar, of liever: is het ondenkbare misschien wel de sleutel tot de toekomst. De geknipte spreker dus om een biobased boompje op te zetten over de weg daarheen.

Michael Corten - BEE 

Het ondernemersverhaal van wetenschappers Michael Corten en Vicky Buysse liep niet altijd over rozen. Jaren geleden liep hun eerste project voor een biomassacentrale op de klippen als gevolg van een woelige politieke zee. Maar opgeven staat niet in hun woordenboek. Met een beperkte scope, niet-recycleerbaar hout aangevoerd over water en de meest vooruitstrevende filters konden ze in mei 2022 wel degelijk de Bio Energy Base in Gent boven de doopvont houden - goed voor evenveel groene energie als 174 windturbines. 

Daar stopt het niet. Zo’n centrale produceert ook veel stoom en warmte. En daarvan gaat niks verloren. De Bio Energy Base weet zich in de North Sea Port immers omringd door heel wat bedrijven die maar al te graag overschakelen op hernieuwbare energie én die voor hun toepassingen directe warmte nodig hebben. Volgens Michael brengt deze filosofie van de korte keten een hernieuwbare, betaalbare en Belgische toekomst voor onze energievoorziening héél dichtbij. Letterlijk en figuurlijk dan.

Khadija Nadi - DeltaQ

Bye bye, topjob bij een multinational. Welkom, onzekere wereld van de start-ups. Maar Khadija Nadi heeft met DeltaQ wel een bijzonder tech scale-up op de wereld gezet. Een purpose driven bedrijf dat software ontwikkelt zodat je CO2 kan reduceren en energie besparen in gebouwen. Ofte: prop(erty) tech(nology). 

Slimme thermostaten, bijvoorbeeld, luisteren in jouw plaats naar het weerpraatje ‘s morgens en gaan na wat dan het meest optimale schaduw-, ventilatie- of verwarmingsplan voor die dag is. Zo pak je de ecologische voetafdruk van je kantoor of huis aan. Nadi’s bedrijf gebruikt o.a. machine learning. Maar de drijfveer om positieve impact voor het milieu te creëren is 100% menselijk. 

Nadi bezit een unieke overtuigingskracht: met glasheldere en staalharde argumenten over kostenefficiëntie lijft ze steeds meer bedrijven in voor haar missie.

Joachim Aelvoet - Country Executive ABN AMRO België

Joachim Aelvoet begon in 2004 als trainee bij Fortis en werkte in Equity Funds Derivative Sales. Na een periode bij FSMA als Financieel Analist stapte hij in 2012 over naar ABN AMRO Private Banking België als Senior Product Specialist. Sinds 2017 is hij Country Director Products & Solutions Belgium. Zijn aanstelling tot Country Executive luidt een nieuw hoofdstuk in van zijn rijke carrière. 

De filosofie van Joachim Aelvoet is duidelijk: wie de toekomst van een bedrijf wil veiligstellen, moet werken vanuit een duurzame visie. 

Duurzaamheid is een van de kernwaarden van ABN AMRO Private Banking. ABN AMRO heeft een duidelijk en ambitieus doel: bankieren voor beter, voor toekomstige generaties. Als bank hebben we een enorme impact op economie en samenleving; door de juiste keuzes te maken, willen we een positieve en blijvende bijdrage leveren. Onze missie is het uitgangspunt voor alles wat we doen. Nu, later en overmorgen.

ABN AMRO